De Schierveldse Politiehond is een africhtingsclub waar honden worden opgeleid tot "politiehonden". Dit wil niet zeggen dat zij allemaal dit werk doen maar het werk dat door geleider en hond gedaan wordt, wordt ook aangeleerd aan een echte politiehond.
Het africhten van een politiehond, bij ons de mechelaar, is een werk van jaren training, waarbij je elke week een paar keer naar de training gaat en thuis nog bezig bent met je trouwe viervoeter. Het is een werk van bloed, zweet en tranen dat niemand alleen kan doen, teamverband en samenwerking zijn uiterst belangrijk! De aanvalsman mag in geen geval vergeten worden, respect voor die mannen!
Bij deze wil ik dan ook mijn clubmakkers bedanken die me tot hiertoe begeleid hebben! Bedankt mannen.
Het uiteindelijke doel is om wedstrijden te spelen binnen het N.V.B.K. of het Nationaal Verbond voor Belgische Kynologen. Wanneer je hond er klaar voor is, meestal rond de leeftijd van 3 jaar, kan je starten in categorie 3 en dan opklimmen naar categorie 1. Mensen die wedstrijden kunnen spelen verdienen veel respect, want deze sporttak is niet zomaar een hond leren zitten, liggen, ... je moet de hond onder controle kunnen houden wanneer hij in zijn hoogste driften gaat.
Het programma binnen het N.V.B.K. is nooit hetzelfde. Alle oefeningen gebeuren steeds op een andere manier en er zit geen vast stramien in de volgorde. Er wordt wel altijd gestart met de gehoorzaamheidsoefeningen:
- Wandeling met leiband;
- Wandeling zonder leiband;
- 1 minuut liggen;
- 3 posities op afstand: zit, liggen recht;
- Het vereenzelvigen van een voorwerp;
- Het terugbrengen van een geworpen voorwerp;
- In een rechte lijn vooruit lopen.
Deze oefeningen worden telkens in willekeurige volgorde gedaan, zo ook de posities. Daarna volgt het springwerk:
- Vaste haag = 1,20m hoog;
- Kleine put = 1,20m hoog en breed;
- Grote put = 3m bloot en 4m met vlaak:
- Schutsel = 2,20m hoog.
Na de gehoorzaamheidsoefeningen en springoefeningen begint het meest spectaculaire gedeelte, het apachewerk. Hierbij is het de bedoeling dat de hond OP COMMANDO de aanvalsman moet gaan bijten. De hond moet ook op commando terug keren. De oefeningen van het bijtwerk zijn:
- 2 aanvallen;
- 1 onderbroken aanval (de hond mag niet bijten);
- Het bewaken van een voorwerp zonder muilband;
- Het bewaken van een voorwerp met muilband;
- Het opzoeken van de aanvalsman;
- De meesterverdediging.
Ikzelf train met een jonge reu van 21 maanden (dd maart 2010), zoon van tweevoudig Belgisch Kampioen Eriem van het Beenhouwerke. Het is een kleine maar zeer driftige reu die graag werkt. Volgend jaar, 2011, hoop ik van mijn eerste wedstrijd te kunnen spelen.
Voor de geinteresseerden, wij trainen op dinsdag en vrijdag in de Piljoenstraat 68 te Roeselare en dit vanaf 18h30.